006599_Nina Nystad_BL-GK_Gildeskaal Færinger Nordlandsbåter til segl

Hvor ligger Gildeskål og hvordan komme seg hit?

Gildeskål er en del av Salten-regionen. Kommunen ligger nord for polarsirkelen, en drøy times kjøring fra Bodø og byr på storslagen kystnatur med fjorder og utallige øyer. Bodø har flyplass, er endestopp for jernbanen og hurtigruta stopper der daglig på både nordgående (ca kl 13.00) og sørgående tur (ca kl. 02.30)

Kystriksveien, RV17, går gjennom Gildeskål kommune. Man kan komme med bil nordfra fra Bodø, Fauske, fra E6 (ved Rognan) eller fra Ørnes i sør. Gildeskål grenser til kommunene Bodø, Beiarn og Meløy og ligger, bokstavlig talt, på veien mellom Svartisen og Saltstraumen.

Hvor ligger Gildeskål?

Gildeskål ligger i Salten, en drøy times kjøring fra Bodø og flyplassen, området byr på storslagen kystnatur med fjorder og utallige øyer.

Gildeskål grenser til kommunene Bodø, Beiarn og Meløy, på veien mellom Svartisen og Saltstraumen. Øvrige kommuner i Salten-regionen er: Saltdal, Sørfold, Fauske, Hamarøy og Steigen.

Kart over Salten-regionen
Kart over Salten-regionen

Til Gildeskål med offentlig transport

Det går offentlig hurtigbåt daglig fra Bodø; den regionale ruta Bodø – Gildeskål. Stopper på Våg, Sørarnøy og på Fleinvær (Mevær og Sørvær) og enkelte dager på Bliksvær og Sørfugløy. Link til rutetider.  Ruta har en sommerrute i tillegg til vanlig rute.

Nordlandsekspressen til Helgeland (NEX I) stopper på Sør-Arnøy i Gildeskål. I 2019 har NEX’en en egen sommerrute i tillegg til den faste ruta, Link til rutetider.

Noen steder og noen dager er det anløp på signal, da må det gis særlig beskjed om at båten skal stoppe. Det kan være forvirrende å orientere seg i rutene. Spør hvis du er i tvil!

Buss nr 200 går fra Bodø til Halsa (Meløy kommune), langs kystriksveien. Stopp på Nygårdsjøen, Kjøpstad  (ved brua til Sandhornøya) og Skaugvollkrysset. På noen avganger (de typiske pendlerrutene morgen og ettermiddag) går det lokalbuss fra disse stoppestedene til lokale steder i kommunen. Spør bussjåføren hvis du er i tvil. Link til rutetider.

Appen 177/Nordland kan være et nyttig verktøy for rutetider:

Merk tips for hurtigbåt, bruk:

Bodø (sentrumsterminalen båt), andre steder; navn + hurtigbåtkai

For buss:

Bodø (sentrumsterminalen buss)

 

For ferge:

Sund, Horsdal og Sørarnøy Ferjekai (med j, ikke med g)

003745_Marit Elise Solbakken_BL-GK_Gildeskaal Sandhornøybrua

Til Gildeskål med bil

Kystriksveien, RV17, går gjennom Gildeskål kommune. Man kommer dit med bil nordfra; fra Bodø, Fauske (RV80, ta av til Kystriksveien på Tverlandet), fra E-6 (ta av til Kystriksveien ved Rognan), eller fra Ørnes på RV17 i sør.

Sandhornøya har bru til fastlandet og Kystriksveien ved Kjøpstad, man kan også komme til Sandhornøya via Inndyr (ta av RV17 på Skaugvollkrysset), kjør videre til Sund og ta ferge til Horsdal (Sandhornøy), ferga går videre til Sør-Arnøy. Link til rutetider (Sund – Horsdal – Sørarnøy).

Arnøya kan også nås med bil via ferge fra Sund eller Horsdal.

Til Gildeskål med annen transport

Flere charter-selskap tilbyr båttransport, både sakte- og hurtiggående (rib, seilbåt, fiskebåt). Direkte transport eller legg inn fiske, havørnsafari, Saltstraumen eller strandhogg på veien.

Fra sommeren -19 tilbys også sjøfly fra Bodø. Ren transport, eller legg inn litt flightseeing.