003745_Marit Elise Solbakken_BL-GK_Gildeskaal Sandhornøybrua

Stopp og avstikkere langs kystriksveien i Gildeskål

Uansett om du kommer kjørende eller syklende kystriksveien nordfra eller sørfra er det mange grunner til å ta noen stopp eller avstikkere fra veien i Gildeskål. Ta deg tid til å oppleve Gildeskål.

Vi nevner i fleng: Verdens vakreste do. Den glømda staden. En av regionens flotteste sandstrender. Skjulte små skatter som et besøk hos Fogg-jentene eller driftige damer på Sørfinnset. Grotter. Bade. Finn ut mer!

Hvis man kommer fra sør

Rett etter man krysser kommunegrensa fra Meløy kommer man til «verdens vakreste do» som også er en rasteplass og et minnesmerke over ubåten Uredd som gikk ned i fjorden under andre verdenskrig. Instamoment!

Det er mulig å surfe og padle kajakk i dette området.

I Mevik ligger herremerket Fogg Gildeskål og deres egen butikk med tilbehør laget i norsk ull. Her finner du kortreiste luer, skjerf og singleter.

Her finner vi også Solvold gård som selger kjøtt, og Stall Gjærde gård der man kan ri på hester.

I Storvika er det en flott sandstrand og spektakulære omgivelser. Det er et populært område for bobiler. Her kan man ta seg en pause, på butikken Matkroken er det en liten kafé. På stranda er det mulighet for strandvolleyball, og her tar man av hvis man vil ta seg opp til Finnesjura – et sted for et spesielt instamoment – en fjellformasjon som vises godt fra Kystriksveien. Turen opp og ned er ca 3 km og tar ca 2 timer.

Sørfinnset

Rett etter Storviktunnelen er det mulig å ta en avstikker til bygda Sørfinnset. Her finner vi noen driftige damer. Karen med Jerngryta tilbyr lokal bakst, kurs og overnatting i Martastua.

Hege har startet bedriften Brudanger som lager hudprodukter basert på urter og andre ingredienser fra Gildeskål. Hun har laboratorium på gården sin på Sørfinnset og det er mulig å kjøpe produktene hennes der.

Det er mulig å besøke begge, men ring på forhånd!

Ved Oterstranda kan man finne en litt skjult hemmelighet – kunstprosjektet av «The Nord land» med Thaihuset og den samiske gammen, og Den glømda staden, som er en del av skulturlandskap Nordland.

Hos Midthuns Sau & Fugl er det mulig å kjøpe egg, kjøtt og skinn.

Skaugvollkrysset

Når man kommer til Skaugvoll er det flere grunner til å stoppe. I krysset ligger Skaugvoll kro og camping, der er det mulig å få seg en matbit. Men her tar man også av til Inndyr og Sund. Fra Sund kan man ta ferge til Sandhornøya og kjøre over øya og ut på kystriksveien litt lenger nord. Se egen artikkel om den gilde omvei.

På Inndyr finner man Salmon center, Heimsjyen (overnatting og mat) og det flotte kirkestedet. På Inndyr kan man også få leid diverse turutstyr hos Gildeskål vekst.

Den gilde omvei

Deilig mat og overnatting på Heimsjyen. Sommerbutikk på prestegården. Vandringer. Ferge til Sandhornøy eller Sørarnøy. Elias Blix. Langsanden. Naturhus og Alvebakken. Topptur til Sandhornet.

Les mer om den gilde omvei

Sakteruta gjennom Gildeskål

Kirkestedet i Gildeskål

Middelalderkirke med mer

Nord for Skaugvollkrysset

Hvis man fortsetter fra Skaugvollkrysset gjennom tunnellene så kommer man til Sundsfjord. Her ligger Salten havbrukspark og det er flotte tur- og jaktmuligheter på Sundsfjordfjellet sommer som vinter. Ryktene sier at det er gode forhold for paragliding der.

Neste stopp er ved avkjøringen til Sandhornøya (ref Den gilde omvei).

Neste avstikker er Kjelling. Der ligger Kjellingstraumen fjordcamp. Innehaver Geir har møysommelig bygget opp stedet over tid og har restaurert gamle bygg. Kjelling ligger ved innløpet til Beiarn-fjorden og det er gode muligheter for fiske.

Siste stopp i kommunen (eller første hvis du kommer nordfra, fra Bodø) er Nygårdsjøen, Saura og Ertenvåg. her er det også mulig å kjøre en liten, idyllisk omvei fra Kystriksveien. Her finner man Saura kirke, Coop-butikken, Nygårdsjøen marina før man ender opp med verkstedet Gildeskål bil & båt og bensinstasjonen ved Kystriksveien som også har en liten kafe der det serveres deilige møsbrømlefser og enkle måltider.

 

Avstikker til Arnøya

Har man litt tid er det fullt mulig å ta ferge fra Sund (Inndyr) eller Horsdal (Sandhornøy) til Sørarnøy. Det eneste man må forsikre seg om er at man har kontroll på fergetidene for det er ikke altfor mange avganger i løpet av dagen.

På Arnøya kan man gå tur blant de romantiske hvite husene på Sør-Arnøy, dra på tur til batteriet på Nord-Arnøy, besøke Arnøy brygge eller ta en kaffe og en matbit på Pellerie.

Avstikker til Femris

Femris er en øy vest for Inndyr. Den høyeste knausen på øya er 62 meter over havet, så det er et lavtliggende øyrike. Det er ingen fastboende for tiden, men mange hytter og feriehus.

På sommeren er det mulig å ta en dagstur til øya med lokalbåten Femris. Det er mulig å komme seg fram og tilbake med lokalbåt fra Inndyr på tirsdager. Da inviterer velforeningen til åpen sommerkafe i juli.

Se ruten Gildeskål lokal sommerrute.

Avstikker til Fleinvær

Det er mulig å parkere bilen på Våg og ta hurtigbåten ut til Fleinvær. Der finner man det flotte The Arctic Hideway (Fordypningsrommet), atelieret til kunstneren Are Andreassen og havrettsbord i sommersesongen (krever påmelding).

Men NB! krever planlegging (og overnatting).

Se ruten Gildeskål lokal sommerrute.

Avstikker til Fugløya

Ta lokalbåt fra Inndyr eller hurtigbåt fra Våg.

Men NB! krever planlegging (og overnatting).

Se ruten Gildeskål lokal sommerrute.