003722_Richard J. Varga_BL-GK_Gildeskaal kystriksveien

Den gilde omvei - sakteruta gjennom Gildeskål

Vi anbefaler å kjøre en liten omvei fra Kystriksveien når man kommer til Gildeskål, det seg være nordfra eller sørfra. Nordfra, fra Bodø og Saltstraumen, tar man av til Sandhornøya etter ca 35 km.

Sørfra, ca 40 km etter Ørnes, tar man av i Skaugvollkrysset mot Inndyr og Sund. Ei ferge knytter øya sammen med fastlandet og man kommer tilbake til Kystriksveien ca 15 km fra utgangspunktet.

Opplev noen av Gildeskåls fineste tilbud på veien

Det er mange grunner til å roe ned farten litt når man kjører inn i Gildeskål, for her er det mange steder dere ikke ønsker å gå glipp av. I Gildeskål finner du en av Norges lengste sydenstrender, et prisbelønnet arkitekttegnet fordypningsrom på en forblåst øy, et visningssenter for havbruk, en av Norges mest tradisjonsrike middelalderkirker, et ikonisk do (toalett) langs Kystriksveien og mye mer.

Fastlandet - Inndyr

Visste du at du kan kjøre av Kystriksveien mot Inndyr og Sund, i Skaugvollkrysset?

På Inndyr utforsker du Salmon Center, spiser lunsj eller middag på Heimsjyen, drar videre for å besøke kirkestedet eller drikke kaffe og shoppe i sommerbutikken på prestegården hos Øy & Ørken med lokale produkter fra Fogg Gildeskål, Jerngryta, Brudanger, Øy & Ørken og Linemor, før du tar ferga fra Sund til Horsdal på Sandhornøya.

Hos Gildeskål Vekst på Inndyr er det mulig å leie turutstyr for en rimelig penge.

På kirkestedet har Nordlandsmuseet guiding i gammelkirka hver hele time i sommerhalvåret fra kl 11.00 til og med kl 16.00. Utenom sesong er det mulig å bestille guiding for større grupper.

Ca. 700 meter nord for kirkestedet, mot Sund, ligger det private kursstedet Mindfulness – Nuets Gaver, som tilbyr kurs i oppmerksomt nærvær, yoga og guidet vandring i naturen.

På fergestedet Sund kan du ta ferge over til Sandhornøy (Horsdal) og/eller til Sørarnøy. Bare husk å sjekke rutetidene på forhånd. Det er ikke så mange avganger i løpet av dagen.

Sandhornøy

På Sandhornøya kan du spise og drikke i kafeen hos Spar-butikken på Våg, besøke Blix-tunet eller vandre Blix-stien til Blix-bautaen, ta en stopp hos Hjertefølgerne i naturhuset, eller utforske alvebutikken hos Alvebakken, begge på Mårnes, før du drar til Langsanden og nyter den storslåtte naturen og atmosfæren på den langste sandstranda i området. Hva med et bad i det glassklare vannet? Friskt, men utrolig deilig etterpå.

På Langsanden er det toaletter og dusj (husk 10-kr mynter!).

Så kjører du tilbake til Kystriksveien over Sandhornøy-brua og kommer ut på Kjøpstad. Eller motsatt.

Husk å sjekke fergetidene før du starter, det er kun noen få avganger om dagen.

003723_Harald Haavik_BL-GK_Gildeskaal Nordlandsbåt på stille vann

Bli noen dager i kommunen!

Hvis du har mer tid kan du ta turen opp på Sandhornet, man går fra 0 til 993 m.o.h (start i Horsdal), eller ta lokalbåten til en av øyene: Arnøya (også ferge dit), Fleinvær (Sørvær og Mevær) eller Fugløya (stopp på signal).

Arnøy brygge, Fordypningsrommet (The Arctic Hideaway), Lahko nasjonalpark, yoga, bade, fiske, dykke, surfe, padle, gå (guidede) turer, kurs i yoga og mindfulness, matlaging hos Jerngryta eller vegansk matlaging hos Hjertefølgerne, eller bare nyte naturen; det er mange grunner til å forlenge oppholdet.

Trenger du overnatting er det campingplasser for vogner og bobiler, hytter og annen utleie tilgjengelig. Det er også utallige vakre steder der man kan slå opp teltet. Det er mulig å overnatte på Hustad sjøcamping, på Alvebakken eller på Følvika Northern Retreat.