På tur med sykkel - Kystriksveien og øyhopping

Den nordre delen av Kystriksveien har mye å by på for deg som ønsker en sykkeltur i vakker natur. En rundtur, med utgangspunkt i, eller der du ender opp i Bodø vil inneholde sykling langs kystriksveien, Rv17, i til dels krevende parti, men kan også inneholde øyhopping og sykkeletapper i flatt terreng nært havet.

Svartisen, i nabokommunen Meløy, er en spesiell naturopplevelse. Fra Ørnes kan du også leie bil og raskt komme deg til Norges nest største isbre. En nyhet er Brestua, som ligger helt inn til isen. Her serveres middag og kaffe med mere. Det er mulig å bli med på en guidet brevandring.

Leie av sykkel

Kommunesenteret Inndyr er et godt utgangspunkt for tur til øyene Sandhornøy og Sørarnøy.Du kan leie sykkel hos Gildeskål vekst eller hos Heimsjyen (må bestilles på forhånd).

Det er også mulig å få låne eller leie sykler hos andre, f eks hos Arnøy brygge, Kjellingstraumen fiskecamp eller hos Alvebakken på Sandhornøy.

Du kan også leie sykkel i Bodø, på Støtt og Ørnes.

006596_Silje Nordgaard_BL-GK_Gildeskaal Skilt Gildeskål kommune
003760_Marit Elise Solbakken_BL-GK_Gildeskaal ferga på havet
006946_Gunnar Egeberg_BL-GK_Gildeskaal munker stilla staden

Turforslag

 

http://www.heimsjyen.no/page/overnatting-20

Turbeskrivelse

NB! Denne turen kan gjennomføres med avgang Inndyr mandag til fredag.   

Dag 1. Inndyr – Nordarnøy  (ca. 10 km)

Begynn dagen med et besøk til Gildeskål gamle kirke. En guidet omvisning her er en opplevelse og mange blir overrasket over de friske inskripsjonene på noen av gravstenene på kirkegården. Tilbake på Inndyr kan du få lære mer om havbruk og gå ned i et akvarium omgitt av laks på Salmon Center Gildeskål. Du vil garantert føle deg omsvermet. Lunsj spiser du på Heimsjyen eller du spiser ute i det fri på det vakre området Øya/Langholmen landskapsvernområde på Inndyr. Her kan du vandre langs fjæresteinene i et område med store botaniske verdier.

Så tar du hurtigbåten fra Inndyr kl.1605 og ankommer Sørarnøy kl.1625.  Du sykler fra Søranarøy over til Nordarnøy og overnatter på Arnøy Brygge (4 km).

På kvelden tar du gjerne turen ut til Nordarnøy kystfort, et tysk festningsanlegg fra 2.verdenskrig, bygd 1941/42. På stedet står 3 originale 15 cm kanoner og det finnes kommandotårn, bunkre og tufter etter leirområdet.

Dag 2. Nordarnøy – Sandhornøy – Inndyr

På veien mellom Inndyr og Sund, ved kirkestedet, ligger butikken, galleriet og kafèen Øy & Ørken. Ta turen innom her før du setter kursen mot Sandhornøy. Du kan ta ferje til Horsdal fra Sund.  Du kan også reise til Våg på Sandhornøy med hurtigbåten fra Sør-Arnøy eller Bodø. Vær oppmerksom når du leser rutene, spesielt i forhold til hvilke ukedag du reiser på.

Ruter for hurtigbåt (Ytre Gildeskål, sommer- eller vinterrute)

Ruter for ferge Sund-Horsdal-SørArnøy

Målet for dagen er den flotte 2 km lange Langsanden som nok er en av de største sandstrendene du har sett i Norge.  Det store kunstprosjektet «SALT» ble gjennomført her i 2014 og 2015.

Det er butikk på Våg hvor du kan bunkre opp for dagen. Lunsj i det fri på Langsanden anbefales. Om du heller vil få servert maten og liker lange sykkeletapper drar du til Fjordbua (Tel. 75 75 70 65) som ligger øst for Sandhornøybrua, rett ved Kystriksveien.

Horsdal – Langsanden: 17,5 km
Våg – Langsanden: 13,4 km
Langsanden – Fjordbua: 16,5 km
Retur tilbake til Inndyr samme veg med ferje fra Hordal til Sund.

Du kan også sykle tilbake til Inndyr via kystriksveien, fra Fjordbua (Kjøpstad) til Inndyr (ta av til Inndyr i Skaugvollkrysset), men dette er en mer krevende rute med flere stigninger og tunneler.

Overnatting på Heimsjyen.