Uredd-plassen - krigsmonument og rasteplass langs RV17

Minnesmerke fra krigen og rasteplass

Langs riksvei 17 på Helgelandskysten åpnes det et nyoppusset minnesmerke, rasteplass og toalettfasiliteter i slutten av mai 2018. Ureddplassen midt i havgapet har en sterk historie: Her traff den norske ubåten Uredd en mine i Fugløyfjorden i 1943 og alle de 42 om bord omkom.

Ubåten ble først funnet 44 år senere og kong Olav avduket et minnesmerke over de falne i 1987. Nå er minnesmerket pusset opp og hele plassen er oppgradert til et moderne landemerke med amfi, utsiktsterrasse og marmorbenker.

Rasteplassen er en del av Nasjonal turistveg Helgelandskysten og er tegnet Haugen/Zohar Arkitekter og Landskapsfabrikken.

FOTO: Steinar Skaar og Lars Grimsby / Statens vegvesen

Relatert: Artikkel i Aftenposten som handler om nye landemerker i Norge.

Relatert: Operasjon Muskedunder, der en av deltakerne senere gikk ned med ubåten Uredd. Sabotasjeaksjonen mot kraftstasjonen i Glomfjord var vellykket og aluminiumproduksjonen til Nazityskland ble stoppet. Men 8 sabotører ble fanget og måtte betale prisen for Hitlers raseri. Dokumentaren følger historien helt ned dit den ender i en ubåt, Uredd, som har ligget på bunnen av havet utenfor Nordland i 75 år. NRK-dokumentar om operasjonen kan man se her.

FOTO: Steinar Skaar / Statens vegvesen Rasteplass: Benker av polert kalkspatmarmor fra Fauske,
FOTO: Steinar Skaar / Statens vegvesen Rasteplass: Benker av polert kalkspatmarmor fra Fauske,

Verdens vakreste offentlige toalett?

Bli med på innsiden av "verdens vakreste toalett".Lyst til å teste dassen selv? Les hvor: https://www.nrk.no/1.13987491

Posted by NRK Nordland on Tuesday, April 3, 2018