hjertefølger naturhus hage Foto: Ingrid Hjertefølger

Naturhuset på Mårnes, Sandhornøy

Familien Hjertefølger har bygd et svært spesielt hus av leire og halm (cob) inni en glassklokke på Sandhornøya i Gildeskål kommune i Nordland. De ønsket et hus bygd av nedbrytbare materialer som ramme rundt sin jordnære, selvforsynte livsstil. En rekke nye materialer og teknikker ble testet ut i pilotprosjektet.

Huset kan besøkes etter avtale.

Time out hos Hjertefølgerne

Hjemme hos Ingrid Marie og Benjamin inviteres du til å bli inspirert av økologisk plantebasert mat, miljø og helsevennlig hus av naturlige materialer, yoga, meditasjon, ren natur og stillhet.

I Naturhuset på Sandhornøya tilbys det kurs, retreats og workshops innen yoga, meditasjon, permakultur, vegansk mat og raw food, naturlig byggeteknikk og fødselsforberedelse.

Link til northern timeout – mer informasjon

Link til Hjertefølgernes hjemmeside

 

 

Se dokumentaren om Familien Hjertefølger

Litt om huset og byggeprosessen

Arkitekt: Ingrid og Benjamin Hjertefølger

Prosjektperiode: 2013 – 2014

Bakgrunnen for prosjektet var Hjertefølgernes ønske om å utnytte lokale, naturlige og nedbrytbare byggematerialer som ikke kan brenne eller utsettes for skadedyr, som ikke griper mye inn i naturen og som gir et gunstig innemiljø med regulert luftfuktighet og temperatur.

Bygget er oppført i tre etasjer der kjeller er bygd opp i Leca. Første og andre etasje har en bærende konstruksjon av tre der veggene er isolert med cob, en blanding av leire, halm og sand. En ytre klimasone av glass er hvelvet over bygningen. Domen fungerer som klimaskjerm mot selve bygget og gir et halvklimatisk ytre rom som utnytter solenergien og gir mulighet for produksjon av mat. Drivhuset vil produsere kortreist mat til eget bruk, og plantene vil på sin side tilføre inneluften oksygen.

Prosjektet er et godt eksempel på miljø- og energivennlig bygging på grunn av sin uvanlige tilnærming til spørsmålene om redusert energiforbruk, redusert vannforbruk, samt bevisst valg av kortreiste, ukonvensjonelle materialer. Det er også interessant at domen er en klimasone som gir mulighet for dyrking av mat.

Vannbåren varme er kjent, men måten vannet varmes for bruk i dette systemet er nytt. Reisverket er i tre og oppført tradisjonelt, men isolering/kledning i cob er uvanlig i norsk byggemiljø.

Ventilasjonsanlegget og overflatematerialene er naturlige.

 

Naturhuset på Sandhornøy
Naturhuset på Sandhornøy