Jerngryta bedrift og kokebok

Dette er en småskalabedrift på Sørfinnset som eies og drives av Karen Holm-Johansen. Bedriften kan tilby mat, overnatting, guiding i nærområdet og bakst og bærprodukter på bestilling. I sommer har Jerngryta utsalg på kirkestedet sammen med bl a FOGG Gildeskål, Brudanger og Øy & Ørken.

Karen Holm-Johansen

Jerngrytebakst = Tradisjonsbakst

Karen Holm Johansen er viden kjent i Gildeskål. Hun har forsynt folk i kommunen med hjemmebakst av beste kvalitet i mange år. Særlig er hun kjent for brød, flatbrød, lefser, møsbrømlefser og kanelsnurrer, som får en ekstra smak etter å ha blitt stekt i det vedfyrte steinovnbakeriet på hennes hjemmebakeri på Sørfinnset.

Karen har også spesialisert seg på småkaker som hun baker etter gamle, gode oppskrifter i Gildeskål. Disse kakene – med historien bak – vil du få tak i på Gildeskål Kirkested i sommer.

Karen ga for flere år siden ut boka Jerngryta, som fortsatt er en meget populær  bok om mat- og mattradisjoner i Gildeskål.

Karen vil ha hovedansvaret for den lille kafeen på Kirkestedet i sommer.

Et utvalg av hjemmebaksten hennes  selges gjennom hele sommeren.  Du kan også sikre deg et eksemplar av Jerngryta.

Kokeboka Jerngryta - mat ­og mattradisjoner i Gildeskål

Bedriften Jerngryta Holm-Johansen ble etablert i kjølvannet av at boka ble gitt ut i 2004.  Boka Jerngryta er ei reise i matkultur i Gildeskål i perioden 1900‐2000, og inneholder ei variert samling av tidligere generasjoners oppskrifter på kaker og bakst. Man kan også lese om kokekunst og om hvordan kjøtt og fisk ble tilberedt i svunnen tid. Boka er vakkert illustrert med bilder av dagliglivet i Gildeskål i gamle dager.

Her på Sørfinnset vi tradisjonen følger tro, baker lefser så inderlig god. Lefser til hverdags, lefser til fest, med lefser i huset kan du ta imot uventa gjest!

- Karen Holm Johansen, Jerngryta
Fra bakstekurs

Ulike tilbud hos Jerngryta

Bedriften har tre ulike fokusområder:

Temaarrangementer i Galleri Fjøsen: Adventsstund, påskelabyrint etc.

Jerngryta bakst: Tradisjonell bakekunst på takke og i steinovn i tillegg til syltetøyproduksjon. Bakst på bestilling.

Salg av boka Jerngryta – om mat og mattradisjoner i Gildeskål.

I tillegg tilbys overnatting på gården, guidede turer i nærområdet og ulike bærprodukter.

Galleri Fjøsen
Galleri Fjøsen

Galleri Fjøsen åpnet i 2016. Her serveres  mat og bakst i gammeldags atmosfære med fokus på tradisjonelt  gårdshåndverk. I Galleri Fjøsen er det utstilt gamle bruksgjenstander fra gården, for eksempel sauesaks, møkkagreip og andre verktøy og bruksting som var uunnværlige på en gård i tidligere tider. Det er maks 20 sitterplasser i galleriet.

 

Bakst og syltetøy på bestilling. Møsbrømlefse.

Bakst og syltetøy på bestilling
Bakst og syltetøy på bestilling
Overnatting i Martastua
Overnatting i Martastua

Det er mulighet forovernatting i et lite, gammelt nordlandshus, Martastua. (4 sengeplasser, lav takhøyde på loftet).

På bestilling kan det arrangeres fotturer i nærområdets vakre natur, fjæraturer er særlig anbefalt.

 

Ut på tur
Ut på tur

På bestilling

Bakst – produkter fra steinovnen på vår og sommer:

  • Grovbrød med lite gjær og lang hevetid
  • Grove rundstykker
  • Fine rundstykker
  • Kanelsnurrer
  • Boller
  • Pølsebrød
  • Pizza

Lefser:

  • Møsbrømlefse
  • Tykklefse
  • Tynnlefse
  • Egglefse
  • Grovt flatbrød

Bærprodukter: 

  • Rabarbrasyltetøy
  • Ripssyltetøy
  • Syltetøy   mix
  • Solbærsyltetøy
  • Solbærchutney
  • Stikkelsbærgele

Jerngryta - bedrift og kokebok

Dette er en småskalabedrift på Sørfinnset som eies og drives av Karen Holm-Johansen. Bedriften kan tilby mat, overnatting, guiding i nærområdet og bakst og bærprodukter på bestilling.

Gildeskål kirkested

Les mer om kirkestedet

Utsalg på kirkestedet i sommer

Les mer om utsalget på kirkestedet i sommer

Tradisjonskost - møsbrømlefse

Møsbrømlefse er ei tynn, litt grov lefse som smøres med møsbrøm – en velling av brunost, melk, jevning i tillegg andre deilige ingredienser som gir en søt og fyldig smak.

Som topping serveres rømme, sukker/sirup og smør. Karvete anbefales som drikke da den tradisjonelt nytes sammen med møsbrømlefse for god balanse til den kraftige og smaksrike retten. Bør absolutt prøves.