Fordypningsrommet Fleinvær Foto: PasiAalto

The Arctic Hideaway

The Arctic Hideaway ligger på øya Sørvær, som er en del av øygruppa Fleinvær i Gildeskål kommune.

Det ti hus store anlegget er laget for å gi konsentrerte arbeidsopphold i den råeste kystnaturen som finnes, og egner seg også veldig godt som et sted for total avkobling.

Fordypningsrommet

The Arctic Hideaway er tegnet av TYIN tegnestue og Rintala Eggertson arkitekter, og består av flere monofunksjonelle hus – et kjøkkenhus, fire sovehus, et badehus, en sauna, et chill out-hus, et utekjøkken og en tenketank – klar til å ta imot gjester, uansett behov.

The Arctic Hideaway har ti sengeplasser og leier ut til en gruppe av gangen.

The Arctic Hideaway har eget vertskap som tilrettelegger for et best mulig opphold. Vertskapet møter gjestene på kaia, guider dem inn i anlegget og er diskret til stede under oppholdet.

Etter bekreftet booking har gjesten/e hele anlegget for seg selv. Kun en kunde av gangen.

"Hvis du skal fri til dama di er det ikke sikkert at det er det retteste å ha en frijazztrommis i nabohuset"

- Igangsetter Håvard Lund

Håvard Lund sammen med ordfører Petter Jørgen Pedersen og Stortingspresident Olemic Thommessen fra åpningen av The Arctic Hideaway.

Historien bak

To års byggeprosess med arkitekter og designere som håndverkere, ekstrem presisjon i utførelsen, ti tilrettelagte hus bygget for lange linjers prosesser.

Seks arkitektstudentworkshops i samarbeid med NTNU, det sjuende ble avholdt i august 2017, under ledelse av Sami Rintala.

The Arctic Hideaway hadde offisiell åpning i august 2016 av tidligere stortingspresident Olemic Thommesen.

Uvanlige mål ble presentert allerede første møte med TYIN tegnesstue og Sami Rintala i 2012: FORDYPNINGSROMMET skulle vises fra innflygingen til Bodø, det skulle bli et åndelig og kulturelt fyrtårn, vi skulle lage det vakreste lytterommet for blinde, vi skulle få New York til NORD og dessuten vises i glansede magasiner etter kort tid.

Føringer: Teamet hadde Trondheims beste sveiser i teamet, gudebenådede multikunstnere som kunne snekre, en øy uten bilvei, en grunnstamme kunstnere bestående av folkemusiker Susanne Lundeng og billedkunstner Are Andreassen, og lokalbefolkning med positivt fremtidssyn.

Dessuten hadde man en kommuneadministrasjon som var klar for HVA ENN som måtte komme, for veien skulle bli til mens den ble gått. Gildeskål kommune ga musiker og komponist Håvard Lund lov å være byggherre; kommunen forsto viktigheten av fleksibilitet og sa JA til alle arkitektoniske behov, veien har til de grader blitt til underveis i prosessen.

 

 

"The Arctic Hideaway skulle bli det vakreste lytterommet for blinde, et kulturelt fyrtårn som skulle vises fra innflygingen til Bodø, en måte å få New York til Nord-Norge på."

Erfaringer

Konseptet bak the Arctic Hideaway har nådd frem i kunstner- og designkretser. Stedet mottok Nordnorsk Arkitektturpris for 2016 og har fått enorm oppmerksomhet fra nasjonal og internasjonal presse.

Publikum finner byggene svært tiltalende.

The Arctic Hideaway er en åpen ramme og så må kunder finne sin egen ro, litt som i et kloster. Men aktiviteter som kan bistå kunden, som ”catch & release av uer” , ”satelitt-telling” ”telefonavstengingskonkurranse” tilbys også.

Utover våren og sommeren er det mulig å dra på dagsbesøk i forbindelse med «badeonsdag» og «krabbelunsj i paradis».

Ti små hus utgjør Fordypningsrommet på Fleinvær
Fordypningsrommet Fleinvær Fordypningsrommet Fleinvær
Ti små hus utgjør Fordypningsrommet på Fleinvær

Resultatet taler for seg selv

En arkitektonisk perlerekke bestående av ni små hus med hver sin funksjon. Et anlegg som møter naturen slik at den gir fokus og med det fart på tankene. Kloke innramminger av naturen; vinduer som lokker gjesten ut i naturen i stedet for å avsløre alt, hus som presser gjesten ut av kjøkkenhuset i all slags vær for å gå på toalettet. Fra saunaen på kaia til tårnhuset mot sky.

Stedet åpnet etter to års byggeprosess i august 2016 av stortingspresident Olemic Thommesen.

Dette er et sted der du selv må koble deg av. Fordypningsrommet har den råeste arkitekturen tilgjengelig i den råeste naturen. Dersom du trenger hjelp til å bli avkoblet, KAN en vert hjelpe deg med det, men i utgangspunktet er anlegget tenkt self- contained uten andre forstyrrelser enn naturen selv.

Et opphold på Fordypningsrommet Fleinvær er som et ubleket lerret, som gjesten må fylle selv. Det er en åpen ramme og så må kunder finne sin egen ro, litt som i et kloster. Aktiviteter ala ”catch & release av uer” , ”satelitt-telling” ”telefonavstengingskonkurranse” tilbys. Eller du kan delta på saunaonsdag og andre uortodokse påfunn.

003781_Harald Haavik_BL-GK_Gildeskaal seilbåt
008151_Arne Sklett Larsen_BL-GK_Gildeskaal padle nord- sørarnøy

Hvordan komme seg til Fleinvær?

The Arctic Hideaway bistår gjerne med logistikken ut til Fleinvær.

Flere charter-selskap tilbyr båttransport, både sakte- og hurtiggående (rib, seilbåt, fiskebåt).

Fra sommeren 2018 tilbys sjøfly fra Bodø. Helikopter er også mulig.

Offentlig hurtigbåt (75 minutter) går daglig fra Bodø, sirkelruta heter YTRE GILDESKÅL.

Man kan også komme kjørende Kystriksveien, ta av til Våg på Sandhornøya, parkere gratis og hoppe på hurtigbåten, eller bli hentet der.