Aldri har jeg møtt noen så djerv som deg

Håkon Jarl, daglig leder i Mellomstor bedrift AS

Livet i Håkon Jarls hall var neppe særlig annerledes enn på kongsgårder ellers i Norden. I de hyppige gjestebudene ble det spist og drukket fyrstelig, og gjestene kunne ofte trakteres med musikk. Han gav dessuten gode gaver til de fleste av Håkons hirdmenn, og slik vant Finnboge seg mange venner. Han overleverte videre til jarlen den skatten som Alv hadde hentet lenger nord, og folk sa at skatten denne gangen både var større og bedre enn Alv hadde hatt til vane å føre med seg. Håkon snakket dessuten med Ragnhild, Alvs datter, og fikk bragt på det rene at Finnboge slett ikke hadde gjort henne fortred.

"Aldri har jeg møtt noen så djerv som deg. Du er enten en tosk eller så rår du over midler som jeg ikke vet om."

Men en gang isbjørnen hadde trukket ham ned under vann, tok Finnboge frem en liten kniv som han hadde i en snor rundt halsen. Så tok han tak med én hånd under buken på bjørnen og dro skinnet så langt bak som han bare kunne, før han stakk kniven inn foran på dyret og slapp skinnet frem igjen. Svekket av blodtapet, måtte isbjørnen gi tapt for Finnboge. Til stor jubel gikk han i land igjen og frem til Håkon Jarl. Han fortalte at han hadde drept bjørnen hans, og jarlen svarte: «Du er mye til kar, og ulik alle dem som har kommet fra Island i min tid. Nå vil jeg at alle skal vite at det du har gjort her i landet, både mot meg og andre, skal være opp og avgjort. Kom nå og bli min mann i Alvs sted, og vær trofast slik du har lovet». Deretter gikk Finnboge til jarlens hall sammen med hirden. Ved juletider ble han selv hirdmann, og Håkon Jarl satte stor pris på ham. Med tid og stunder får Finnboge
også jarlens velsignelse til å gifte seg med Ragnhild Alvsdatter, og han flytter selv til Sandøy. Han får også atskillige gode gaver fra Håkon – en gullring av én marks vekt, en gjev kappe og et fullt utstyrt skip.