Fugløya_LHK Foto: LH Kaldager

Fugløya

Fugløya, som består av Nordfugløy og Sørfugløy, er en perle ute i havet.  Øya kan by på områdets vakreste sandstrender. Fugløyfjellet er nesten 800 moh og har en stor koloni av lundefugl. Bebyggelsen på Fugløy er helt spesiell med en hovedvei der Nordlandshusene ligger tett i tett. Om sommeren og i helgene er her et yrende fritidsliv.

Nord-Fugløy er kjent for å ha et eget flyvesandområde, der sanden som ligger opp i fjellsiden, ser ut som en foss som kommer ut fra fjellet.

Fugløya kan nåes med egen båt eller med hurtigbåten som går fra Bodø, eller lokalbåten i Gildeskål. Sjekk rutetider nøye, det er ikke anløp hver dag.

Fugløy sentrumsgata Foto: Marit Elise Solbakken

Fakta om Fugløya

Sørfugløy ligger på koordinaterne 67°3′50″N 13°48′11″Ø

Fugløya er ei øy i Gildeskål kommune i Nordland. Sørfugløy ligger et stykke nordøst for Kunna, med Fugløyfjorden i sør og Fleinværfjorden i nord. Rett vest av Inndyr.

Den har et areal på 13 km². Fugløya har en karakteristisk form fra både nord og sør. De markerte toppene er fra vest Hagtind (765 moh), Skiftesåfjellet (723 moh), Stortindene (595 moh), Geitkollen (347 moh) og lengst øst den bratte Ramntinden (222 moh).

Et fruktbart jordsmonn har gjort at det har bodd folk på øya i lang tid. Etter 2. verdenskrig bodde det om lag 200 personer på Fugløya. Så sent som i 1960 hadde øya 124 innbyggere. I dag brukes husene i all hovedsak som feriehus. En del av øya er vernet som naturreservat. Den nordøstlige delen av øya er preget av en svært god fjellkvalitet, noe som gjør stedet til et populært reisemål for fjellklatring (mer spesifikt klatring på naturlige sikringer og buldring). Klatringa på Fugløya er beskrevet i klatreføreren «Polarsirkelklatring». Siden 2009 har Bodø Klatreklubb arrangert en klatrefestival i begynnelsen av august. Festivalen hadde i 2010 også status som nasjonal klatresamling.

Fugløya naturreservat ligger på vestsiden av Fugløya i Gildeskål kommune i Nordland. Naturreservatet har et areal på 5482 dekar, hvorav 1742 dekar sjøareal. Området er vernet for å ivareta et viktig hekkeområde for fugl, særlig lundefugl. I tiden fra og med 15. april til og med 31. juli er det ikke tillatt med camping, teltslaging og ferdsel på land i fredningsområdet, med unntak for Kløyva og de lavereliggende delene av Fugløya. I praksis omfatter vernet hele vestsida av Fugløya.

Naust Sørfugløy Foto: Marit Elise Solbakken
traktor gatekunst sørfugløy Foto: Brynjar Hilling

Informasjon for gjester og turister - hvordan komme dit?

Med egen båt

Øya har gjestebrygge, den ligger sentralt plassert i Sørfugløy havn. Bryggen er i overkant av 20 meter og har god kapasistet for øyas båtgjester. Sommeren 2017 bygget velforeningen ny platting til gjestene i havnen.

Det er ingen renovasjon på øya, så alt som tas med på land må også tas med tilbake.

Velforeningen kan tilby strøm på kaien, men strømkursen er 16A og dermed bare beregnet til vedlikeholdslading av batteri.

Med hurtigbåt eller lokalrute

Enkelte ruter anløper Sørfugløy på anrop/signal. Sjekk rutetidene nøye eller konsulter lokalbefolkningen.

Bilder fra Fugløya

Bilder fra Fugløya satt sammen av Frank Tømmerås.

Fra mitt opphold på Fugløya i 2016.Foto: Frank TømmeråsMusikk: Karajan🙂 Del gjerne….

Posted by Frank Tømmerås on Friday, May 12, 2017