007429_Heidi Meland__Gildeskaal tur Lahko fjellbro

Ut på tur - aldri sur

Gildeskål har helt fantastiske turmuligheter. Toppturer, strandturer, korte, lange, tunge, lette, alt i storslått natur. Gildeskål huser også deler av Láhko nasjonalpark og har mange flotte grotter.

Kommunen har eget turlag. Det finnes flere organiserte turer via Gildeskål turlag eller andre utenbys turlag. Flere bedrifter tilbyr også guiding og arrangerte turer.

Fakta om Láhko nasjonalpark

Lahko nasjonalpark ble vernet 14.12.2012 og dekker et areal på ca. 188 km². Nasjonalparken ligger innenfor kommunene Meløy, Gildeskål og Beiarn oppe på Glomfjordfjellet og deler av Sundsfjordfjellet. Nasjonalparken grenser opp mot Saltfjellet – Svartisen nasjonalpark og Langvassdalen-Ruffedalen naturreservat og er er dermed en del av ett av de største verneområdekompleksene i Norge.

Láhko er karstnasjonalparken. Karst er geologiske landskapsformasjoner dannet gjennom vannets oppløsning av kalkspatmarmor. Kalkspatmarmor er dominerende bergart i nasjonalparken og preger landskapet og floraen. Grotter, karstsprekker, karstgater, jordbruer og blinde daler finner vi over alt. Den kalkholdige berggrunnen gir grunnlag for en rik flora og interessant zoologi. Nasjonalparken har mange spesielle økosystemer, blant annet kalksjøer. Kalkspatmarmor er dominerende bergart i nasjonalparken og preger landskapet og floraen. Láhko ligger omkranset av store vannkraftmagasiner.

Láhko nasjonapark ble vedtatt opprettet i 2012, og offisielt åpnet 10. august 2013.

003767_Marie Roenning_BL-GK_Gildeskaal tur med hund
005771_Silje Nordgaard_BL-GK_Gildeskaal Fjelltrimtur

Turbeskrivelser

Salten friluftsråd har beskrivelser av mange turer i kommunen. TellTur er friluftsrådenes elektroniske system for turregistering (postkassetrim). Her kan du finne turmål og registrere resultatene dine

Turer fra hele Gildeskål

Turbeskrivelser - Salten friluftsråd

Turer med utgangspunkt i Mevik, Storvik

Grimstadskaret, Mevikmarka, med flere

Finnesjura

I Gildeskål finner du mange spektakulære fjellformasjoner. Finnesjura er en av dem.

Tur til Finnesjura – veibeskrivelse.

 

Fantastisk dag😍 #gildeskål #finnesjuran

Et innlegg delt av Ann-Kristin Eliassen (@annkristineliassen)

Fjelltrimmen 2018

Fjelltrimmen 2018 arrangeres for 10 gang og går i korte trekk ut på at man må besøke og skrive seg inn i bøker rundt om i vår fantastiske naturkommune Gildeskål.

Besøker man minimum 8 av 13 kasser får man et Fjelltrimkrus med motiv som er tegnet av en lokal kunstner. Er man funksjonshemmet eller fyller 10 år i løpet av 2018 holder det med 5 poster. For å finne frem til turmålene er det nødvendig med turkart. Det ligger kart på hvert enkelt turmål på hjemmesiden til Gildeskål kommune og det vil være 1 guidet tur på hvert turmål gjennom sommeren/høsten.

Fjelltrimposter 2018

Vigdelvatnet, 172 moh ​familietur,
Moskeneset, 1 moh  ​familietur  Turkart Moskeneset 
Altflåget, 468 moh, Turkart Altflåget
Oksdalsfjellet, 376 moh ​familietur 
Førrnakken, 165 moh familietur 
Middagstinden, 479 moh,  Turkart Middagstinden
Høgfjellknubben, 320 moh, familietur  Turkart Høgfjellknubben
Fleina, Juvan, 189 moh,
Jordbrua, 405 moh,
Nordvatnet, 238 moh ​familietur,  Turkart Nordvatnet
Grytviktinden, 746 moh, 
Hestdalsfjellet, 592 moh, Turkart Hestdalsfjellet
Beiartinden, 1320 moh, 

Kart over fjelltrimmen 2018

 

Kirketrimmen 2018

Gildeskål menighet starter i 2018 et pilotprosjekt med egen kirketrim. På den måten får man inspirasjon og ekstra påskudd til å besøke alle kommunes fine kirkesteder.

Mer om kirketrimmen

Les mer

Kirker i Gildeskål

Les mer
OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA grotte

Om grotteturer i Nordland

Grottevandring – friluftsliv med tak over hodet
Grottevandring er en av få utendørs aktiviteter i Nord-Norge hvor du faktisk ikke behøver å ta hensyn til vær og vind. Temperatur og føreforhold i grottene er de samme uansett årstid, mellom +2 og +6 grader, som et kjøleskap. Vinteren er kanskje den fineste årstiden for grotteturer, da kjennes det relativt varmt å gå inn i grottene, og de er ofte tørrere enn ellers på grunn av mindre vannføring.

Grotter i Gildeskål
Greftkjelen og Greftsprekka i Gildeskål er vel de mest komplekse og spennende grottene vi har. Se for deg to store tredimensjonale klaser med spaghetti. Her begynner turen 350 mo.h, deretter går det bare nedover, delvis i flere rappeller til du når bunnen 50 mo.h. Her nede ligger `Camp David` hvor det gjerne legges inn en overnatting før vi igjen kan utfordre passasjene `Himmelstigen` og `Via Dolorosa` som fører deg til hallen `Hall e Luja` som ligger like høyt som inngangen. Hvis du så fortsetter ytterligere 100 vertikale meter oppover befinner du deg på Norges mest utilgjengelige sted. Liksom bare for å ha vært der. Det er ikke så mye å gjøre der, annet enn å starte en møysommelig retrett mot dagslyset, utgangen, inngangen eller hva du velger å kalle det. Tilbake dit du begynte for et par dager siden.

Disse to grottene hører til blant de mer krevende grotteturene du kan gjøre i Norge. De er på en måte grotternes svar på Trollveggen og du høster gjerne anerkjennende nikk i miljøet hvis du har vært der. Ingen av disse bør besøkes før du har solid kompetanse på hva du begir deg ut på.

Fra Artikkel i Den Norske Turistforenings årbok 2005, Ivar Sandland

Les hele artikkelen her

006964_Brynjar Hilling_BL-GK_Gildeskaal grotte og klatre

Mer om grotter i Gildeskål og Meløy

Det finnes flere grotter i Gildeskål og Meløy.

Grotter i Gildeskål

les mer

Grotter i Meløy

les mer

Turarrangører i Salten