Finnesjura - Jura og Kua - instamoment langs Kystriksveien

Finnesjura er en spesiell fjellformasjon som man kan se når man passerer strekningen Mevik - Storvik langs Kystriksveien. Det er mulig å ta turen opp dit også.

Det er bratt opp men vel verdt turen. Juran må oppleves på nært hold, de er et fantastisk syn, særlig når det er kveldsol eller under fullmånen på vinteren. Turen tar ca. 2 timer og 3 km t/r.

Finnesjura på instagram

 

 

Sør for Bodø finner du Finnesjura – en fantastisk fjellformasjon og opplagt selfiespot langs Kystriksveien i Gildeskål!…

Posted by Visit Bodø on Thursday, October 18, 2018

Historiene bak....

Det er ulike forklaringer på fjellformasjonen – har du en annen versjon?

Trollkjerring

Jura er synonymt med gygra, som betyr trollkjerring. Så Finnesjura betyr trollkjerringa i Finnes. Det er mulig at brofoten i sagnet er den ene fjelllsøylen, men en av dem er med 100% sikkerhet trollkjerringa selv. (Erika Søfting)

Sagn om Finnesfjellet (Finnesjura) og Skjeggen (Litjtinden)
Finnestrollet satt å så utover Storvikbukta, og ble så betatt av Skjeggentrollet. Hun var så vakker, at han ble helt ør. Men Storvikbukta var så bred, at han fant ut at han måtte bygge ei bru over til henne. Han startet å bygge broen på Finnes siden (Jura), og da Skjeggentrollet så dette ble hun så ivrig at hun begynte å bygge bro på sin side (Litjtinden). Hun hadde nemlig hatt et godt øye til han også. De bygget på broen på hver sin side, jevnt og trutt hver natt, men så en dag da brua var nesten ferdig, glemte de seg av. De hadde blitt så ivrige at de hadde glemt å følge med soloppgangen. Da sola stod opp, ble de begge til stein og brua falt ned i Storvikbukta. Den dag i dag kan du se brofoten (Finnesjura) på Finnesfjellet og brofoten på Skjeggen (Litjtinden). Restene av broen, som ramlet i havet, ligger på havbunnen på Grimstadgrunnen, grunnen Låven og Kjerringskjæret. (Kirsti Andersen)

Kujuret

Folk så fjellformasjonen som et ku-jur. Hadde man et jur, måtte man jo også ha ei ku. Derfor avsluttes Finnesfjellet med Finneskua. (Willy Skoglund)

Bro mellom fjellene

Finnesjura er det ene fundamentet i et broprosjekt Finnesfjell-risen hadde engang i fjern fortid. Han var i gang med å bygge ei bro mellom Finnesfjellet og Kobben for å komme til avstandsforelskelsen sin på Kobben. Så ivrig var han at han ikke merket at solen tittet fram i Nokklia, og dermed sprakk han.

Det sies at Kobbenmøya den dag i dag går å venter og lengter, mens Finnesjura står der som et bevis på et geologisk fenomen og en rik folkefantasi. (Willy Skoglund)

 

Ta turen opp til Finnesjura

Det er bratt opp men vel verdt turen. Juran må oppleves på nært hold, de er et fantastisk syn, særlig når det er kveldsol eller under fullmånen på vinteren. Turen tar ca. 2 timer og 3 km t/r.

Veibeskrivelse til Finnesjura

Hvordan komme seg opp dit?

Andre turer i Gildeskål

Gildeskål har flotte turmuligheter

Bilder av Finnesjuran, tatt av Frank R. Dahl

Finnesjuran

Finnesjuran

Finnesjuran

Finnesjuran

Finnesjuran

Finnesjuran

Finnesjuran